KuvagalleriaTallialue

Nerian on muuttunut paljon vuodesta 2004, jolloin talli perustettiin. Kymmenpäinen sekalainen hevoslauma asusti alun perin vanhassa navetassa ja pihatoissa Länsi-Suomessa. Nykyään Nerianin noin 70-90 newforestinponia asuvat isolla tilalla New Forestin luonnonsuojelualueen kupeessa Hampshiressa. Tilan puitteet eivät ole viimeisen päälle, mutta ponit viettävät mukavaa poninelämää mahdollisimman luonnonmukaisissa oloissa. Suurin osa poneista viettää lämpimän kauden (joka täällä Englannissa käsittää kevään, kesän ja syksyn) yötäpäivää laitumella. Pihatoissa asuvat ympäri vuoden nuoret ponit sekä osa harrasteponeista. Kisa- ja siitosponeille löytyy omat karsinat tallirakennuksista.

Miljöö

TALLIT » »

Tallirakennuksia on kaksi: päätalli ja oritalli. Päätallissa on 40 karsinaa, joista viisi on isompia varsomiskarsinoita. Päätallissa on myös varustehuone, rehuvarasto ja kaksi pesukarsinaa. Lisäksi päätallin yhteydessä on tallin toimisto ja kokoontumistila. Päätallissa asuvat kaikki aktiivisessa kilpailukäytössä olevat tammat ja ruunat sekä satunnaisia muita poneja. Oritalli sijaitsee aivan päätallin vieressä; päätallin takaovelta on oritallin pääovelle vain muutama askel. Siksi oritallissa ei ole kuin 20 karsinaa, yksi pesukarsina sekä varustehuone. Rehuvarasto on tallien yhteinen. Oritallissa asuvat kaikki aktiivisessa kilpailukäytössä olevat orit sekä osa jalostusoreista.

PIHATTO » »

Pihattoja on kolme kappaletta. Pihatoissa asuvat tallin lähes koko nuoriso ympäri vuoden. Orivarsoille on oma pihatto, jossa niitä paimentaa yleensä pari vanhempaa ruunaa tai oria. Tammavarsat ja loput ponit, yleensä eläkeläiset, harrasteponit ja siitostammat, asuttavat kahta muuta pihattoa hyviksi koetuissa ryhmissä. Jokainen pihatto on suunniteltu max. 8 ponille. Pihattorakennuksissa on kaksi muoviläpysköin peitettyä kulkuaukkoa ja eteiset.

RATSASTUSKENTÄT » »

50 m x 30 m ratsastuskenttä on aivan tallin pihapiirissä. Kenttä on aidattu ja valaistu; pohja hiekan ja kumirouheen sekoitusta. Oritallin takana on pienempi ratsastuskenttä, kooltaan 40 m x 20 m. Pienempi ratsastuskenttä on myös aidattu, mutta sitä ei ole valaistu. Pohjamateriaali on samaa laatua kuin isommassa ratsastuskentässä. Maneesia tallilla ei ole.

MAASTOT » »

Nerianin mailla riittää maastoja. Nummet ovat vapaata ratsastusmaastoa, ja umpimetsään on mahdollista mennä samoilemaan. Ihmisten sorapäällysteisillä vaellusreiteillä ratsastamista pitää välttää, tosin nummiponien kulkupolkuja voi hyödyntää. New Forestissa riittää pieniä puroja, joihin voi ponien kanssa mennä polskimaan. Lammet ovat usein äkkisyviä ja voivat aiheuttaa yllätyksiä. Oritallin ja pienemmän ratsastuskentän takana aukeavaan metsikköön on rakennettu muutamia maastoesteitä, joita voi käydä hyppimässä. Autoteillä kulkemista kannattaa välttää, sillä autoilijat ajavat usein lujaa (toisaalta osaavat myös varoa poneja). Autoteitä pystyy kuitenkin hyvin välttämään, sillä maasto on avointa.

TARHAT » »

Ponit tarhaavat yleensä 3-6 ponin ryhmissä, joten tarhoja on useita. Useat tarhoista ovat lankkuaidoitettuja, mutta väliaikaisempia ratkaisuja on silloin tällöin tehtävä. Viiteen ns. päätarhaan on rakennettu tuulensuoja, ja näissä tarhoissa ponit ovat lämpiminä vuodenaikoina yleensä yötäpäivää.

LAITUMET » »

Kesäaikoina lähes kaikki ponit ovat yötäpäivää laitumilla. Laitumet lohkotaan joka kesä pienemmiksi alueiksi, jolloin syötävää riittää läpi kesäkauden. Päätarhat avataan osaksi laitumia, jolloin ponit pääsevät tarvittaessa tuulensuojiin. Lisäksi laitumet sisältävät suojaisia pensaikkoja ja pieniä metsäkaistaleita. Laitumia pitkin kiertelee välillä lammikoiksi laajentuva pieni puro.

Ulkoasu © Maiju V. 2011
Otsikon maisemakuva © davidgsteadman (CC BY 2.0)
Nerian on virtuaalitalli