virtuaalihevonen Puppets'pop KTK-III, ERJ-III

Virallinen nimi ja VH-tunnus Puppets'pop VH11-027-0059
Rotu ja sukupuoli Newforestinponi, ori
Säkäkorkeus, väri ja merkit 146 cm, tummanpunaruunikko
Syntymäaika ja ikääntyminen 30.11.2010, 16.6-vuotias (VARL: 3-v. 23.04.2011)
Painotuslaji ja koulutustaso Esteratsastus, ko helppo B, re 120 cm
Kasvattaja Jenny K.
Omistaja Heini H. (VRL-00595), Nerian
Saavutukset KTK-III palkittu 30.06.2011
ERJ-III palkittu 20.01.2013

Luonnekuvaus

Puppets'pop näytti jo nuoruudessaan, että hänestä on kasvamassa jotakin suurta ja menestyksekästä. Varsasta asti ori on hurmannut ryhdikkäällä ilmeellään ja hyvillä käytöstavoillaan.

Näillä sanoin kasvattaja suoristi mutkat Pupen polulta tänne Nerianiin. Kiinnostuin tästä herrasmiesorista valtavasti, kun kuulin sen olevan myynnissä. Puppe on kaiken lisäksi oman kasvattitammani Nerian Applepopin jälkeläinen, mikä myös vaikutti positiivisesti muutenkin helppoon ostopäätökseen.

Puppe pitää esilläolosta ja nauttii, kun saa olla huomion keskipisteenä. Pienet diivamaiset luonteenpiirteet pääsevät joskus vähän pilkahtelemaan, ja esimerkiksi taluttaja saattaa narun päässä kokea yllättävän nykäisyn, kun ori alkaa yhtäkkiä pörhistellä komeudellaan ja unohtaa huomioida ihmisen rinnallaan. Ori kyllä nöyrtyy helposti kun käsketään, ja silminnähden katuu tekemiään sopimattomuuksia. Pupen empaattisuuden huomaa myös orin ollessa tekemisissä muiden hevosten kanssa. Se ulkoilee sopuisasti muiden ruunien ja jopa orien seurassa ja on ainakin parin bestiksensä kanssa oikein hyvää pataa.

Hoidettaessa Puppe on vähän kärsimätön ja kuopii usein lattiaa malttamattomana. Se kyllä tykkää selvästi kaikenlaisesta hoitelusta, ja etenkin reipas pyörittely kumisualla tuntuu superhyvältä! Muutenkin hoitohommat Pupen kanssa sujuvat helposti ilman ylimääräistä sähläystä. Ori on tosi näppärä hoidettava, ja sen tallikäyttäytyminen ilman (automaattista elvistelyä aiheuttavia) häiriötekijöitä on ihan kiitettävän luokkaa.

Ratsuna Puppe on eteenpäinpyrkivä ja liikkuu sitä paremmin mitä kevyemmin avuin sitä uskaltaa ratsastaa. Ihan jokatytön ratsastettava se ei ole, mutta takuulla oiva kisakumppani nuorelle taitavalle ratsastajalle, joka tavoittelee menestystä ja jaksaa tehdä sen eteen töitä. Puppe kantaa itsensä hyvin, ja sillä on kivan lennokkaat askeleet. Se kuuntelee hyvin apuja, mutta jännittyy herkästi turhan vahvoista komennoista. Esteitä Puppe loikkii innokkaasti ja pelottomasti, mutta se myös ylikuumenee helposti (melkein aina). Ketterästi ja tasapainoisesti ori taitaa lyhyetkin tiet esteille. Se ei kuitenkaan korjaa ratsastajan virheitä vaan hyppää juuri siitä kohtaa mihin se on ohjattu. Ratsastajan tulee siis tietää aina, mitä on tekemässä. Maastossa Puppe rentoutuu kun saa ravailla pitkin ohjin. Se pysyy hyvin ratsastajan hanskassa eikä pyrikään ryöstäytymään hurjempiin nopeuksiin kuin mitä siltä pyydetään. Pikkuautot ovat pojan kavereita, mutta isommat rekat ja traktorit tuppaavat sitä vähän kauhistuttamaan, jos sellaiset ihan kyljen vierestä sujahtavat.

Matkustelu Pupen kanssa sujuu parhaiten hevoskuljetusrekalla (jonkalaisella me täällä Nerianissa valtavan ison laumamme kanssa aina kuljemmekin), mutta trailerikin käy sen puutteessa. Puppe stressaa trailerimatkailua huomattavasti enemmän, vaikka lastautuu pieneen koppiinkin ihan ongelmitta ja rutiinilla. Vieraissa paikoissa Puppe tarkkailee rauhallisesti ympäristöään ja on helppo käsitellä, mutta jotkin vastustamattoman kauniit ja ihastuttavat tammat saavat sen toisinaan unohtamaan käytöstapansa. Kilpailutilanteessa Pupella on joskus hankaluuksia keskittymisen kanssa, sillä sitä kiinnostaisi niin paljon enemmän ympäristön tapahtumat kuin oma suorituksensa. Häiriötekijöiden puuttuessa ori on varsin näyttävä ja ihastuttava kisakenttien valloittaja.

Sukutaulu ja -selvitys

i. VIR MVA Ch Backens Master KTK-III

new forest, tprn, 142 cm
ko heA, re 100 cm
ii. Skymaster
nf, trt, 137 cm
iii. King Kasimir
nf, rt, 141 cm, evm
iie. Novelle SWE
nf, trt, 135 cm, evm
ie. Timmans Malin
nf, rt, 147 cm
iei. Timmans Charlie
nf, rt, 146 cm, evm
iee. Lyckan's Elisabeth
nf, trn, 143 cm, evm
e. VIR MVA Ch Ch-M Nerian Applepop KTK-II

new forest, prn, 144 cm
ko heA, re 120 cm
ei. Brighton Rock ERJ-II, YLA2
nf, trnpäis, 143 cm
eii. Goldnerey
nf, trnpäis, 140 cm, evm
eie. Singin' Hermione
nf, rn, 142 cm, evm
ee. Appleshaw KTK-III, NFL-II
nf, mrn, 146 cm
eei. Malcolm McDuff
nf, trn, 137 cm, evm
eee. Morningside Andrea
nf, mrn, 146 cm, evm

Backens Master on Viennan kasvattama ja Vibajan kautta Ipsun omistukseen päätynyt raamikas newforestinponiori. Puppe on ulkonäöltään ihan isänsä kopio väriä ja sukkia myöten. Molemmat edustavat kevyttä, sopusuhtaista ratsuponityyppiä. Backens Master on monipuolinen sekä este- että koulupuolen taitaja, ja etenkin kouluratsastuskisoista se on kerännyt mahtavan ruusukekokoelman.

Skymaster on hyvätyyppinen, melko vankkarakenteinen ori. Se on kilpaillut sekä esteitä että koulua molemmissa lajeissa kohtalaisen hyvin menestyen. Orilla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista jokainen on avannut sijoitustilinsä joko este- tai koulupuolen kilpailuissa. Timmans Malin on rauhallinen tamma, josta löytyy tarpeen tullen potkua jopa helpon A:n ja esteillä 100 cm:n tyylikkääseen suorittamiseen.

Pupen emä Nerian Applepop on oma kasvattini (yksi suosikeistani), jonka myin eteenpäin Jenny K.:lle tamman ollessa reilu puolivuotias. Poppiksena paremmin tunnettu tamma on valtavan kaunis, kiltti ja herkkäluonteinen poni. Poppis oli jo pienenä niin kaunis, että innostuin käyttämään sitä näyttelyissä, joissa se menestyikin loistavasti. Kolmista näyttelyistä tuloksena oli kolme luokkavoittoa ja Näyttelyn paras maitovarsa -nimitystä. Varsa-ajan näyttelymenestyksensä ansiosta Poppikselle on myönnetty virallinen Champion-maitovarsan arvonimi. Aikuisiällä uuden omistajansa hoivissa Poppis on jatkanut menestystään, tällä kertaa näyttelyiden lisäksi myös esteradoilla.

Brighton Rock on ensimmäisiä britanniantuontejani. Se oli parivuotias nuori ori, kun se ensimmäisen kerran astui Suomen kamaralle Nerianiin. Upea hopeanhohtoinen päistärikköori on parhaimmillaan esteillä, ja se onkin kisannut rataesteitä 120 cm luokissa asti. Rock asusti vuonna 2008 vuoden verran kotikonnuillaan Englannissa, ja tuona vuonna se valittiin kansallisessa ponishow'ssa rotunsa parhaaksi poniksi ja Working Hunter Championiksi. Rock ei itse ole Suomen kamaralla käynyt näyttelyissä esittäytymässä, mutta kaksi sen jälkeläistä, Nerian Applepop ja Nerian Little Eve, ovat menestyneet kumpikin Championin arvoisesti maamme virallisissa näyttelyissä.

Goldnereyssa yhdistyvät atleettinen liike, korrekti rakenne, hyvä hyppykyky ja miellyttävä luonne. Se on suosittu, kansainvälinen siitosori, joka on vahvasti periyttänyt hienoa päistärikköä väritystään jälkeläisilleen. Rockin tavoin se on monipuolinen kisa- ja harrasteponi, joka on parhaimmillaan rataesteillä ja brittiläisissä working hunter -luokissa.

Singin' Hermione on ihan huippunätti tamma, joka nuorempana kisaili ahkerasti eri ratsastuslajeissa omistajansa Lauren Bradshaw'n ratsuna. Se on palkittu Champion-arvonimin, ja se on jättänyt useamman niin näyttelyissä kuin kilparadoillakin menestyneen jälkeläisen.

Appleshaw nerianilainen, Brighton Rockin mukana samoilta kasvattajilta Suomeen aikanaan saapunut tamma. Sillä on hyvä pomppu ja korrekti, jalo rakenne. Paremmin Omppuna tunnettu tamma on luonteeltaan hieman omiin oloihinsa vetäytyvä - häiriintyessään kärttyinen, mutta tuttujen hoitajatyttöjen seurassa kiltti ja hyvätapainen poni. Ompun suku on suomalaisnäkökulmasta katsottuna melko mielenkiintoinen. Tamman isänisä Lincoln Electric on suomalaissyntyinen (joskin suvultaan täysin brittiläis-ruotsalainen) ori. Lincoln Electric vietti Suomessa kymmenen ensimmäistä menestyksekästä vuottaan: rotunäyttelyiden ensimmäiset palkinnot siivittivät ponin nelivuotiaana ykköspalkinnon kantakirjaoriksi, ja hyvä, asiantunteva koulutus ja taitavan junnuratsastajan löytyminen orin kilpailuttajaksi veivät sen yhdeksänvuotiaana lopulta ponien rataesteiden Suomen mestariksi. Se myytiin isolla rahalla Ruotsiin, jossa se jatkoi uraansa menestyvänä kansainvälisenä (jälkeläisiä Ruotsin lisäksi muun muassa Isossa-Britanniassa, Suomessa ja Hollannissa) siitosorina ja kisaratsuna.

Malcolm McDuff on yorkshireläisen hra Joseph McDuffin (tämän hetken tiedon perusteella) viimeisimmäksi jäänyt kasvattiponi. Liki 40 vuotta kestänyt pienimuotoinen, joskin laadukas, new forest -ponien kasvatus (sekä kotimaa Britannia) sai jäädä, kun eläkeikä läheni ja leppoisat eläkepäivät Espanjan rannikolla kutsuivat. Meidän muiden nyffikasvattajien onneksi herran kaikki hienot ponit löysivät uudet kodit englantilaisilta nf-talleilta - niin myös Malcolm McDuff, jonka otti huomaansa hampshirelainen pitkän linjan nf-kasvattaja Morningside Stud.

Jo mainitun new forest -kasvattajan Morningside Studin ties kuinka mones kasvatti Morningside Andrea varsoi ensimmäisen varsansa kaksitoistavuotiaana kisauransa tehneenä tammana. Appleshaw oli tämä ensimmäinen varsa, joka surahti maailmaan kuin kopiokoneesta: se peri emänsä värin, koon, pään ja jalkojen merkit ja jopa luonteensa miltei tismalleen samanlaisina. Morningside Andrean omistavat edelleen Bradshaw'n pariskunta, joka osti tamman itselleen sen ollessa nelivuotias. Tamma oli monipuolisena kisa- ja harrasteponina huippu: se kisasi isäntänsä kanssa menestyksekkäästi valjakkoajossa, emäntänsä kanssa niin working hunter kuin show-luokissakin, ja se oli myös oiva opetus- ja harrasteratsu perheen ja naapuruston lapsille.

Kilpailukalenteri

Kilpailustartteja kalenterissa 96 + 1 - sijoituksia yhteensä 53 + 1

NÄYTTELYT

NJ - 09.12.2010 - Lakea - Nf-varsat - BIS3, LKV1 irtoSERT, JS

08.01.2011 - B Ponies - Match show, ponivarsat - 1/4
"Kokonaisuudessaan komea ori, pää on erityisen kaunis" - päätuomari weem

KTK-tilaisuus 30.06.2011 Pisteet: 16 + 16 + 17 + 16 = 65 p. Palkinto: KTK-III
"Kevyt ja hieman liiaksikin ratsuponimainen, pystyt vuohiset, ryhdikäs, pitkä runko, lyhyt lautanen."
ERJ:n laatuarvostelutilaisuus 20.01.2013 Pisteet: 6 + 52 + 19,25 + 5,4 + 10 = 92,65p. Palkinto: ERJ III
ERJ:N ALAISET ESTERATSASTUSKILPAILUT (2011)

ERJ - 23.08.2011 - VMR - 40-50 cm - 1/27
ERJ - 23.08.2011 - VMR - 60-70 cm - 14/46
ERJ - 28.08.2011 - Rotvalli - 110 cm - 14/30
ERJ - 28.08.2011 - Rotvalli - 110 cm - 5/30
ERJ - 29.08.2011 - Rotvalli - 110 cm - 5/30
ERJ - 29.08.2011 - Rotvalli - 110 cm - 20/30
ERJ CUP - 01.09.2011 - Dark Side - 60 cm - 14/191
ERJ CUP - 01.09.2011 - Dark Side - 80 cm - 32/202
ERJ - 15.09.2011 - Nerian - 100 cm - 22/24
ERJ - 16.09.2011 - Nerian - 100 cm - 23/23
ERJ - 17.09.2011 - Nerian - 100 cm - 15/23
ERJ - 18.09.2011 - Nerian - 100 cm - 3/23
ERJ - 03.10.2011 - Mimmu - 90 cm - 6/30
ERJ - 03.10.2011 - Mimmu - 100 cm - 16/30
ERJ - 11.10.2011 - Riot Ponies - 100 cm - 2/30
ERJ - 03.10.2011 - Yedida - 100 cm - 5/40
ERJ - 05.10.2011 - Riiviöt - 90 cm - 25/50
ERJ - 05.10.2011 - Riiviöt - 100 cm - 5/50
ERJ - 11.10.2011 - Jewel Ponies - 70 cm - 7/79
ERJ - 11.10.2011 - Jewel Ponies - 70 cm - 17/76
ERJ - 13.10.2011 - Jewel Ponies - 70 cm - 1/79
ERJ - 13.10.2011 - Jewel Ponies - 70 cm - 12/76
ERJ - 18.10.2011 - Cannabian WBs - 110 cm - 4/60
ERJ - 19.10.2011 - Cannabian WBs - 110 cm - 2/60
ERJ - 19.10.2011 - Päivärinne - 80 cm - 6/40
ERJ - 20.10.2011 - Cannabian WBs - 110 cm - 16/60
ERJ - 21.10.2011 - Cannabian WBs - 110 cm - 1/60
ERJ - 03.11.2011 - KK - 100 cm - 12/30
ERJ - 03.11.2011 - KK - 110 cm - 5/30
ERJ - 04.11.2011 - Riiviöt - 90 cm - 5/50
ERJ - 04.11.2011 - Riiviöt - 100 cm - 18/50
ERJ - 06.11.2011 - Riiviöt - 90 cm - 6/50
ERJ - 06.11.2011 - Riiviöt - 100 cm - 22/50
ERJ - 17.11.2011 - Dark Side - 90 cm - 3/30
ERJ - 19.11.2011 - Dark Side - 90 cm - 2/30
ERJ - 22.11.2011 - Lime - 110 cm - 23/60
ERJ - 22.11.2011 - Lime - 120 cm - 6/60
ERJ - 26.11.2011 - Lime - 110 cm - 29/60
ERJ - 26.11.2011 - Lime - 120 cm - 1/60
ERJ CUP - 30.11.2011 - Dark Side - 110 cm - 12/125
ERJ CUP - 30.11.2011 - Dark Side - 120 cm - 24/94
ERJ - 01.12.2011 - Bahie Arabians - 110 cm - 58/100
ERJ - 01.12.2011 - Bahie Arabians - 120 cm - 8/100
ERJ - 03.12.2011 - Yamera - 110 cm - 27/50
ERJ - 03.12.2011 - Yamera - 120 cm - 1/50
ERJ - 07.12.2011 - Hex SHs - 120 cm - 8/50
ERJ - 07.12.2011 - Hex SHs - 120 cm - 2/50
ERJ - 08.12.2011 - Strand Belgiums - 110 cm - 92/100
ERJ - 08.12.2011 - Strand Belgiums - 120 cm - 5/100
ERJ - 09.12.2011 - Strand Belgiums - 110 cm - 34/100
ERJ - 09.12.2011 - Strand Belgiums - 120 cm - 3/100
ERJ:N ALAISET ESTERATSASTUSKILPAILUT (2011)

ERJ - 12.12.2011 - Stonebridge - 90 cm - 97/100
ERJ - 12.12.2011 - Stonebridge - 100 cm - 10/100
ERJ - 13.12.2011 - Stonebridge - 90 cm - 2/100
ERJ - 13.12.2011 - Stonebridge - 100 cm - 23/100
ERJ - 15.12.2011 - Krumelur Ponies - 110 cm - 16/50
ERJ - 15.12.2011 - Krumelur Ponies - 120 cm - 6/50
ERJ - 16.12.2011 - Mörkövaara - 100 cm - 2/40
ERJ - 16.12.2011 - Mörkövaara - 110 cm - 5/40
ERJ - 17.12.2011 - Krumelur Ponies - 110 cm - 42/50
ERJ - 17.12.2011 - Krumelur Ponies - 120 cm - 7/50
ERJ - 21.12.2011 - Helens - 120 cm - 5/40
ERJ - 21.12.2011 - SLC Ponies - 120 cm - 6/40

ERJ:N ALAISET ESTERATSASTUSKILPAILUT (2012)

ERJ - 24.02.2012 - Malkamäki - 100 cm - 5/60
ERJ - 24.02.2012 - Malkamäki - 110 cm - 1/60
ERJ - 10.03.2012 - Bairdon - 120 cm - 3/60
ERJ - 10.03.2012 - Bairdon - 120 cm - 47/60
ERJ - 10.03.2012 - Lumivuo - 120 cm - 1/50
ERJ - 10.03.2012 - Lumivuo - 120 cm - 19/50
ERJ - 11.03.2012 - Lumivuo - 120 cm - 10/50
ERJ - 11.03.2012 - Lumivuo - 120 cm - 25/50
ERJ - 15.03.2012 - Nerian - 110 cm - 4/40
ERJ - 15.03.2012 - Nerian - 120 cm - 15/31
ERJ - 16.03.2012 - Moondance - 120 cm - 1/50
ERJ - 16.03.2012 - Rhonwen - 100 cm - 6/40
ERJ - 16.03.2012 - Rhonwen - 100 cm - 29/40
ERJ - 17.03.2012 - Nerian - 110 cm - 9/40
ERJ - 17.03.2012 - Nerian - 120 cm - 2/31
ERJ - 18.03.2012 - Nerian - 110 cm - 4/40
ERJ - 18.03.2012 - Nerian - 120 cm - 19/31
ERJ - 19.03.2012 - Minion - 110 cm - 4/30
ERJ - 26.03.2012 - Heijastus - 110 cm - 6/40
ERJ - 01.04.2012 - Nerian - 120 cm - 4/30
ERJ - 01.04.2012 - Pyrr WBs - 110 cm - 46/50
ERJ - 01.04.2012 - Pyrr WBs - 120 cm - 4/50
ERJ - 02.04.2012 - Nerian - 120 cm - 28/30
ERJ - 02.04.2012 - Krofnock - 120 cm - 24/30
ERJ - 02.04.2012 - Krofnock - 120 cm - 2/30
ERJ - 03.04.2012 - Nerian - 120 cm - 24/30
ERJ - 04.04.2012 - Nerian - 120 cm - 25/30
ERJ - 04.04.2012 - DST - 120 cm - 1/30
ERJ - 04.04.2012 - Krofnock - 120 cm - 20/30
ERJ - 04.04.2012 - Krofnock - 120 cm - 3/30
ERJ - 10.04.2012 - Satulinna - 120 cm - 5/50
ERJ - 22.06.2012 - Suprant - 120 cm - 39/40
ERJ - 22.06.2012 - Suprant - 120 cm - 2/40

Jälkeläiset

Puppets'pop on tarjolla jalostukseen.

rp-t. Richrubyred Champ 07.07.2011 e. Ressistance KN
nf-t. Nerian Jewel 15.04.2012 e. Jefton's Jesmeralda
nf-o. Nerian Puppet Master 02.11.2012 e. Fame's Miss Mistyque
nf-o. Rotvallin Viljam 23.11.2012 e. Rotvallin Gipsy

Päiväkirja

08.01.2013 Viimeistä kertaa valmennettavana

B Poniesin weem tuli pyynnöstäni vielä kerran valmentamaan minua ja Puppea. Meillä kun on edessämme esteratsastusjaoksen laatuarvostelu tämän kuun lopulla, ja sitä varten on treenattava itsemme huippukuntoon. Puppea on pidetty hyvässä kunnossa koko syksyn ajan, vaikka kilpailu-ura onkin jo päättynyt. Itse en ole juurikaan Pupen selkään päässyt, mutta hevosenhoitajani Laura on pitänyt papparaisesta hyvää huolta. Tässä vielä valmentajamme kertomus tämän päivän treenistä:

"Viime kerran jälkeen Puppe on taas saatu hyvään kuntoon, joten rakensin tehtäviksi haastavan muurin sekä lankkusarjan. Ensimmäisen kanssa painiskelussa meni hetki, kun Puppe oli päättänyt, että muurin päällä istuu mörkö. Se hyppäsi kyllä esteen jokaisella kerralla, mutta tuijotteli aina alas jalkojensa välistä ja esteen jälkeen heitti takapäätään. Istu vain rauhallisena, muista hengittää ja kerro siten ponille, ettei senkään niin kovasti tarvitsisi jännittää. Toistolla muuriin saatiinkiin parannusta, joten voitiin siirtyä lankkusarjalle. Sen kanssa ei ollut oikeastaan ongelmia, mutta halusin nähdä rennon parin, joka hyppää superkivaa estettä ihan huvikseen, eikä sen takia, että nyt täytyy. Sellaista iloista fiilistä siis haettiin, ja pienen vitsailun avulla sainkin sinut vähän nauramaan, ja sitten rentoutumaankin. Loppuverryttelyssä ravasikin rento pörisevä poni hymyilevä ratsastaja selässään. Tätä vain sitten kaikkeen muuhunkin tekemiseen, niin hyvin menee. Pupen kehittymistä estekonkariksi on ollut hienoa seurata, kaikkea hyvää teille!"

22.06.2012 Haikein mielin jätämme kisaradat

Totta se on, nimittäin sellaisen kasan sijoituksia on Puppe tähän kahteentoista ikävuoteensa mennessä kerännyt, että enemmälle ei ole enää tarvetta. Kuten aina, on nuorempien ponien päästävä kisaradoille, joten vanhemmat siirtyvät pois alta, vaikka niillä vielä useita hyviä kisavuosia voisikin olla edessä. Puppekin siirtyy nyt siis täysipäiväiseksi harrasteponiksi. Iän myötä Puppe on rauhoittunut sen verran, että uskallan antaa jo useammankin tallityttöni ratsastaa sillä ilman että itse seuraan vierestä silmä kovana. Harrastekäytön lisäksi Puppe on jatkuvassa siitoskäytössä, eli tammoille sitä toki tarjoan aina kun mahdollista. Mikään mahdottomuus ei ole, etteikö vaikka näyttelyihinkin orin kanssa lähdettäisi. Puppe on näyttäytynyt virallisissa näyttelyissä vain kerran, varsa-aikoinaan kasvattajansa kanssa. Mahkuja voisi olla useampiinkin serteihin, ja olisihan se kiva että Puppe jatkaisi vanhempiensa kavionjäljissä ja saavuttaisi joskus jonkun arvonimen - molemmat Pupen vanhemmat kun ovat virtuaalisia muotovalioita. ERJ-laatuarvostelu on kuitenkin se varma juttu, joka Puppea vielä odottaa. Ori onkin oikeastaan ihan laatuarvosteluvalmis, joten toivottavasti kerkeän sen ilmoittaa jo seuraavaan tilaisuuteen.

15.06.2012 Estevalmennus

Onpas ollut mukava saada Pupelle oma henkilökohtainen valmentaja, sillä jo kolmannen kerran sain B Poniesin omistajan weemin tulemaan Nerianiin Puppea katsomaan ja valmentamaan. Aika harvinaista herkkua hänen vierailunsa toki ovat, sillä kuten minullakin, on myös weemillä oma iso tallillinen poneja ratsastettavana, hoidettavana ja kilpailtavana. Kiireisiä me ponitallinpitäjät ollaan, mutta onneksi vapaa-aikaakin silloin tällöin on mahdollista saada. Puppe on jo aikamies, ja sen kisaura alkaa olla lopuillaan. Luultavasti kilpailemme enää vain tämän kuun loppuun, mutta siitä huolimatta valmennus oli oikein tervetullut. Pitäähän meidän Pupen kanssa joka tapauksessa jatkaa treenaamista ERJ:n laatuarvosteluun asti, jotta ori voi siellä esittää parhaimpansa.

"Ja taas on poika kasvanut! Edellisestä kerrasta on kulunut jo vuosia, ja se näkyy Pupen kehittyneinä lihaksina. Se oikein pullisteli itseään alkuraveissa ja esitteli itseään. Ylpeänä omistajana kerroit sen saaneen monia hienoja terveitä jälkeläisiä. Kerroit myös, että Puppe on nyt hieman pitänyt taukoa kisaamisesta, joten tänään keskityimme lähinnä kuntoharjoituksiin: estekorkeus pidettiin melko matalana, mutta suorituksia tehtiinkin sitten todella paljon. Alkuun saitte mennä jumppasarjaa, jolla nyt oikein hiottiin hyviä estevälejä ja hyvää tahtia. Jatkossa voisit kiinnittää vielä huomiota Pupen suoruuteen - se usein hyppäsi ensimmäisen ja viimeisen esteen hieman taipuneena. Näin matalilla esteillä ei tiputuksia tullut, mutta korkeammilla on kyllä todella tärkeää, että hevonen hyppää suoraan, eikä taivu esteen päällä ja tiputa sitten takajaloillaan. Loppupuoliskolla hypättiin edelleen matalia esteitä, mutta ratana. Lähestymisiä pitkitettiin erilaisilla kiemuroilla ja volteilla, joiden tarkoituksena oli hakea tarkkaa tekemistä ja nopeasti reagoivaa ponia. Hauskaa ainakin oli!"

05.03.2012 weem valmentaa esteillä

"Viime tapaamisestamme oli aikaa, mutta niin vain muisti Puppe saaneensa minulta sokeripalan edellisen tapaamisemme yhteydessä. Oli poni nimittäin heti hamuamassa taskujani, kun tulin pitämään kiinni selkäännousun ajaksi. Tänään Puppe olikin edellistä kertaa huomattavasti kypsempi, tosin olihan aikaakin kulunut välissä. Tällä kertaa meitä helli kevätaurinko, joka ei onneksi pienen pilviverhonsa takaa kovasti häikäissyt kuitenkaan. Tehtävinä tänään olivat in-and-out-sarja sekä okserisarja kahdella välilaukalla. Alusta asti Puppe näytti olevan hyvin kuulolla, mutta sait silti heti alusta asti viettää pitkiä hetkiä tempoa muutellen. Näin sait Pupen hyvin avuille ja säädettäväksi, jolloin sarjojenkin hyppäämiset sujuivat. Ratsastuksenne oli melko vauhdikasta ja välillä vanhempaa hirvitti, mutta hyvinhän ne esteet suurimmaksi osaksi ylittyivät. Kaikkein eniten hiomista vaati innari, jossa Puppe hyökkäsi ensimmäiselle esteelle, jolloin jälkimmäisen esteen ylityksessä oli vähän vaikeuksia, ja isommilla estekorkeuksilla puomeja tuli joskus alaskin. Istu paremmin alhaalla ja ole rauhallinen, niin Puppekin siitä sitten rauhoittuu ja löydätte paremman ponnistuspaikan näin yhdessä."

16.10.2011 Ponyn jäsenten estevalkka Adelmassa, valmentajana Sonju

"Jo lämmittelyistä lähtien katselin Pupen höyhenenkevyitä ja lennokkaita askelia, näitä oli ilo katsella. Heini ratsasti hyvin kevyillä avuilla ja Puppe vastasi niihin salamannopeasti epäröimättä. Lämmittelyt sujuivat tämän ratsukon osalta loistavasti, eikä temmonvaihteluissa tai siirtymisissä ollut ollenkaan moittimista. Esteille päästyämme Puppe oli kieltämättä ehkä liian innoissaan, mutta Heini sai pidettyä oriin hyvin kurissa pidätteillä. Jo matalahkot tukit saivat oriin entistä enemmän innostumaan, mutta ne suoritettiin silti oikein hienosti, hyvä! Erikoisesteillä Puppe vaikutti aluksi kovin itsevarmalta, kuten ratsastajakin, mutta liikennemerkkiesteellä loppui ponilta kantti ja onnistui heittämään Heinin selästään. Eikun uusi yritys, tällä kertaa päättäväisemmin ja yli päästiin hienosti. Pientä epävarmuutta oli havaittavissa muillakin esteillä, mutta niistä selvittiin kuitenkin. Hautoja Puppe jäi kyttäämään hieman, mutta hyppäsi niistä huikeilla hypyillä ylitse, näissä ratsastaja jäi ensimmäisillä kerroilla jälkeen, mutta alkoi sitten sujumaan. Portailla ori oli selvästi hieman rohkaistunut ja näistä selvittiin yhtä hienosti niin ala-, kuin ylämäkeenkin. Vesiosuudella ori pääsi vähän irrottelemaan ja muutama pukkikin tuli siellä nähtyä, laukka oli kuitenkin hyvää ja matkaa tavoittavaa, hienoa!"

25.09.2011 Liona valmentaa

Huh kun vieläkin hävettää se yksi valmennus noin reilun kuukauden takaa. Kerronko lisää vai jätänkö teidät epätietoisuuteen? No, kerrotaan! Tämä häpeällinen valmennus ei kylläkään liity kilttiin Puppeeni. Liona, joka tänään käväisi minua ja Puppea valmentamassa, vieraili Nerianissa noin kuukausi sitten ensimmäisen kerran. Hän tuli pyynnöstäni valmentamaan Dilleä, nuorta ääliöponiani, joka pisti tuolloin täysin ranttaliksi ja oli muun muassa hyvin lähellä jyrätä valmentajamme! Liona lähti ovet paukkuen (en yhtään ihmettele) ja vannoi ettei kuunapäivänä tulisi takaisin tällaiseen hullujenhuoneeseen. No kyllähän hän sitten tuli, kun oikein anelin. Tykästyin niin kovasti hänen suorasukaisuuteensa, ja puskaradiosta kuulemieni kommenttien perusteella hän on äärimmäisen pidetty valmentaja, että olen supertyytyväinen saatuani hänet tänne jo kolmannen kerran - tällä kertaa valmentamaan minua ja vähän helpompaa ja yhteistyökykyisempää Puppe-poniani. Tässä on Lionan kommentti tämänpäiväisestä valkastamme:

"Lämmittelimme aluksi ravissa ympyrätyöskentelyn avulla. Teimme temponvaihteluita ja pyrimme löytämään helpon ja tasaisen ravin, jossa on hyvä istua. Aluksi Puppe tuntui keskittyvän kaikkeen muuhun kuin meneillään olevaan tehtävään, mutta puolipidätteillä ja siirtymisillä ori rentoutui kulkien lopulta hyvässä peräänannossa. Harjoittelimme puomeilla lyhentämistä niin ravissa kuin laukassakin. Ensimmäisillä kerroilla askeleet eivät osuneet kohdalleen ja pari kertaa Puppe kompuroikin. Muutaman kerran jopa hieman hermostuin, kun ori kaahotti puomitehtävälle ja ratsastaja vain matkusti mukana. Muista pidätteet, nojaa taaksepäin ja jalka alas! Harjoittelemme puomityöskentelyä, jotta samanlaisia virheitä ei sattuisi isommilla esteillä, joissa virheet voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Harjoittelimme ihan yksinkertaista kolmen esteen sarjaa. Ensimmäisellä kerralla tein A-osasta matalan ristikon, B-osan jätin puomiksi ja C-osan pieneksi pystyksi. Puppe kuumui selvästi ja ohjeita jakaessani ori tepasteli hermostuneena paikoillaan. Ensimmäisessä hypyssä oli aivan liikaa vauhtia, orin askeleet eivät sopineet esteelle ja hyppy tapahtui aivan liian kaukaa. Pyysin ratsastajaa nojaamaan voimakkaammin taaksepäin ja tekemään enemmän pidätteitä, ratsastamaan laukkaa pyöreämmäksi ja juttelemaan Puppelle samalla. Näillä keinoin hypyt muuttuivat paljon rauhallisimmiksi ja sujuvimmiksi."

29.08.2011 weem valmentaa esteillä

"Ensitapaamiseni Pupen kanssa oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Alkusyksyn sade rummutti maneesin kattoon omia rytmejään, mikä sai poniorin keskittymään enemmän tanssimiseen kuin rytmikkääseen ravaamiseen. Noh, kunhan sait avut läpi ja Pupen tekemään erilaisia tehtäviä taivuttelusta siirtymisiin, parani ravin rytmi ja pystyit koko ajan ratsastamaan kevyemmillä ja kevyemmillä avuilla. Tänään, vähän säästä johtuen, emme kuitenkaan sitten tehneet mitään sen vaikeampaa kuin yksittäisten, vähän erilaisten esteiden hyppäämistä. Lähestymisissä saisit itse vielä kiinnittää enemmän huomiota tasapainoosi, nyt katseesi aina välillä vähän harhaili, mikä sai Pupen heittelelehtimään vähän sinne tänne. Ja eihän sellaisella lähestymisellä voi ihan puhdasta hyppyäkään saada! Katse siis esteen yli, ja vasta ihan esteen edessä tai sen päällä katse esteen jälkeiselle tielle. Puppe oli läpi valmennuksen vähän säpsy, mutta sait kuitenkin aika hyvin sen keskittymään annettuihin tehtäviin. Lepohetkinä sen sijaan saatiin kokea kaikenlaista pysähtelyistä sivuhyppyihin... Ehkä vielä voisitte harjoitella lisää kummallisten esteiden hyppäämistä, heinäpaalit ja kukkakimput kun eivät kuitenkaan ole mitään kummallisuuksia kisaradoilla."

02.08.2011 Uusin asukkaamme

Uusin asukkaamme on tämä viisivuotias ruunikko new forest -ori Puppets'pop. Nuori ori tuli Nerianiin sukunsa takia. Sen kasvattaja Jenny K. kaupitteli oria foorumilla, josta ilmoituksen bongasin. Hetken aikaa harkitsin tarjouksen tekemistä, sillä Pupen emänisä ja oma orini Brighton Rock on jo useamman ponini, muun muassa Brighton Rockin isälinjaa suoraan jatkavan Rockets Randomin suvussa. Pupen rauhallisuus ja siitä huokuva potentiaali sai minut kuitenkin tekemään ostotarjouksen, jonka Jenny K. heti hyväksyi. Pupen emä Nerian Applepop on yksi ehdottomista lempikasvateistani, joka asuikin Nerianissa muutaman vuoden ennen kuin myin sen Jennylle. Tämänkin vuoksi oli mahtavaa saada Puppe talliin. Aloittelemme kilpailu-uramme heti tämän kuun lopulla. Puppea on pidetty kuin kukkaa kämmenellä, ja sen kanssa on touhuttu ja puuhattu todella paljon. Siksi se onkin jo näin nuorena erittäin osaava ja hyvä käsitellä. Sen ratsukoulutus on toki vasta aivan alussa, mutta uskoisin, että saan tästä orista vielä tulevaisuudessa mahtavan isojen luokkien esteponin!

30.06.2011 Kantakirjaustilaisuus

Puppe kantakirjattiin hienosti III palkinnolle. Tässä tuomareiden Pupesta antama sanallinen arvio ja pisteet:

"Kevyt ja hieman liiaksikin ratsuponimainen, pystyt vuohiset, ryhdikäs, pitkä runko, lyhyt lautanen."
16 + 16 + 17 + 16 = 65 p, KTK-III

08.01.2011 - Varsaviikonlopun irtohypytystilaisuus B Poniesissa (Jenny K.)

Puppe on osoittanut, että ainakin ponnistusvoimaa häneltä löytyy. Ori on tavattu useamman kerran vilistämässä ympäri pihamaata. Tarhojen aidat ovat vankkaa puuta ja tehostettu sähköillä. Aidoista ei pääsen ali, eikä varsinkaan läpi, joten ainoaksi mahdollisuudeksi on jäänyt ylitse hyppääminen. Irtohypytystilaisuus tarjosi nyt hyvän tilaisuuden nähdäkin, minkälainen pomppumestari tästä on kasvamassa.

Valmentajan, weemin, kommentti: "Vajaa kaksivuotias Puppe suorastaan yllätti pompputekniikallaan. Sehän hyppäsi kuin vanha tekijä! Ori suhtautui maneesiin ja hyppykujaan rennolla otteella ja leiskautti muutaman erityisen komean hypyn. Ei kannata kuitenkaan innostua liikaa, nuoren hevosen kanssa täytyy malttaa edetä rauhassa, Pupen omilla ehdoilla. Kotona voisitte harjoitella erilaisten esteiden, myös pienten sarjojen hyppäämistä, jotta varsan rytmitaju paranee entisestään."

Ulkoasu © Maiju V. 2011
Kuvat © Kasvattaja
Otsikon kuva © davidgsteadman (CC BY 2.0)
Nerian on virtuaalitalli