Saffron

Nimi: Saffron VH11-022-0042
Rotu: Walesinponi (sec. B)
Sukupuoli: Tamma
Säkäkorkeus: 130 cm
Väri: Vaaleanrautias, llsi, vej ksk vko mtj ksk vko

Saffron on virtuaalihevonen
Syntymäaika: 3.10.2010 (14.2-vuotias)
Ikääntyminen: 1a=84pv: 4-v. 04.09.2011

Kasvattaja: Heini H., Onnela
Omistaja: Heini H. (VRL-00595)

Koulutustaso: ko helppo B, re 80 cm

Luonnekuvaus

Safilla on aina kivaa. Se on iloinen tyttönen, jota harvemmin kiukkuisena tai maansamyyneenä näkee. Sen sijaan se on melkein aina menossa - suipot pikkuiset korvat tiukasti eteenpäin sojottaen - pitkin laidunta poukkoilemassa tai kavereiden kanssa kyhnäämässä. Ratsuna Safi on superenerginen. Se viipottaa tukka putkella aina kun saa pienenkin mahdollisuuden, esim. pikkuisenkin löysää ohjaa. Toista kehotusta Safi ei tarvitse lähteäkseen liikkeelle (jos ensimmäistäkään). Tamma on todellinen ilo ratsastaa, sillä se liikkuu omin jaloin koko ajan ja tekee parhaansa vastaten ratsastajan pyyntöihin salamannopeasti. Kaikki tamman vastaukset eivät välttämättä ole juuri sitä mitä ratsastaja on pyytänyt, tai sitten ne ovat liikaakin, sillä Safi kaikessa kiihkossaan ja tohinassaan vetää herkästi överiksi.

Sukutaulu

isä

Moniet Rhys Meyers (wB)
Ch KTK-II

ii.

Grenadier Weet (wB)
VIR MVA Ch KTK-II

iii.

Wee Shanco (wB)

iie.

Sarunau Emily (wB)

ie.

Enedewen GW (wA)
VIR MVA Ch KTK-II

iei.

Ryrid Win (wA)

iee.

Lleyke GBR (wA)

emä

Moniet Saeran (wB)
VIR MVA Ch ERJ-III

ei.

Lloyd v.d. Gavin (wB)
VIR MVA Ch KTK-II

eii.

Mewian Lloyd (wB)

eie.

Rhino Pandora (wB)

ee.

Sandet Diamant SW (wB)
VIR MVA Ch KTK-II VWY-III

eei.

Brightlight Sahara (wB)

eee.

Solsidans Mageina (wB)

Wee Shanco (rt, 136 cm) - Polveutuu koulupainotteisesta sukulinjasta, jota on jalostettu jo vuosia ja jonka esi-isiä on jäljitetty 1800-luvulle saakka. Wee Shanco on jo eläkkeelle jäänyt siitosori, joka on saavuttanut elämänsä aikana lukuisia palkintoja. Se on muun muassa palkittu Champion-arvonimellä monta kymmentä kertaa, valittu kaksi kertaa Britannian parhaaksi kouluponiksi ja saavuttanut monia sijoituksia jopa vaativissa koululuokissa ja 110 cm rataesteillä. Kantakirjattu se on III palkinnolla.

Sarunau Emily (trt, 134 cm) - Kaunis ja hyväluonteinen tamma, joka kantakirjattiin nelivuotiaana I palkinnolle. Jo varsasta asti se on ollut todellinen näyttelyhirmu lukuisine Ch-arvonimineen ja ykköspalkintoineen. Juuri tältä emältään Grenadier Weetkin on perinyt parhaat ominaisuutensa: loivan lavan, kaarevan kaulan ja jalka-asennot. Sarunau Emily kilpailee tätä nykyä esteratsastuksen parissa vajaan metrin luokkia. Tamma on vielä nuori, mutta se on erittäin lupaava ja sukukin on vertaansa vailla.

Ryrid Win (km, 118 cm) - Ryrid Win on komea ori, joka on ansioitunut estehyppääjä. Sillä on hyvä tekniikka ja potentiaaliakin riittää jopa metrin ratoihin. Se on sijoittunut omistajansa ratsastajana monia kertoja 80-100 cm luokissa ja tuli valituksi vuonna 2005 Walesin parhaaksi esteponiksi, eikä tosiaan ihan syyttä. Kouluradoilla ori ei koskaan oikein menestynyt temperamenttinsa ja kärsimättömyytensä vuoksi. Se on myös kiertänyt näyttelykehiä.

Isänemän muusta suvusta ei ole tietoa.

Mewian Lloyd (vkk, 135 cm) - Tämän orin kerrotaan olleen todella upea voikko ori (eikä omena - poikansa Lloyd - ole kauas puusta pudonnut), joka menestyi näyttelyissä ja kantakirjattiinkin II palkinnolla. Se kilpaili kouluratsastuksen parissa helppo A -tasolla, ja hyvän menestyksen ansiosta valittiin vuoden kouluoriiksi vuonna 1998. Mewian Lloyd on ollut jo pitkään hyvin suosittu jalostusori, mistä kertoo muun muassa sen vuosi toisensa jälkeen täyttyvä astutuskalenteri.

Rhino Pandora (m, 132 cm) - I palkinnon kantakirjatamma, joka oli todellinen menestys näyttelyissä: se keräsi käymistään näyttelyistä yli kymmenen ykköspalkintoa eikä ihme, sillä tamma on tyrmäävän kaunis kiiltävän mustassa karvapeitteessään. Rhino Pandora on kilpaillut kouluratsastuksessa HeB-A-tasolla menestyksekkäästi useiden eri ratsastajien kanssa. Tamma on tunnetty myös kipakasta luonteestaan, ja se onkin melkoinen aloittelijoiden kauhistus.

Brightlight Sahara (km, 125 cm) - Brightlight Sahara edustaa vanhaa hienoista valjakkoponeista koostuvaa welshponilinjaa, jonka esi-isiä on jäljitetty aina 1800-luvulle saakka. Ori on eteläenglantilaisen Brightlight-siittolan kasvatti, jolla on paljon jälkeläisiä niin Britanniassa kuin muuallakin maailmassa.

Solsidans Mageina (rtkm, 123 cm) - Periytyy vanhasta estepainotteisesta sukulinjasta, jossa on mukana myös joitain ulkomaisia menestyneitä poneja. Tamma jätti vain muutamia jälkeläisiä, joille kuitenkin kaikille on periytynyt hyvä hyppykyky ja potentiaalia isommillekin esteille. Kolme tamman neljästä elossa olevasta jälkeläisestä on kantakirjattuja ja näyttelyissä menestyneitä yksilöitä. Solsidans Mageina menehtyi 18-vuotiaana kimosyöpään.

Sukuselvitys kirjoitettu Kayan tekstien perusteella.

Jälkeläiset

synt. 01.07.2012 / wb-o. Tarragon / orista Nolan Dawn
synt. 02.02.2013 / wb-t. Chicory / orista Morte Darthur


Päiväkirja ja valmennukset

19.09.2013 Noka valmentaa esteillä

Safi on kyllä aivan ihana päivän piristäjä! Tamma työskenteli oikein tyytyväisen ja reippaan oloisena eikä vielä puomityöskentelyssä suoralla ja kaarevalla uralla käynyt turhan kuumana. Ensimmäiset hypyt yksittäiselle ristikolle kuitenkin herättivät Safin ja ratsastaja joutui tiivistämään istuntaansa esteelle tultaessa, jottei tamma aivan lähtisi lentoon. Siirryimme kahden esteen sarjalle, jossa väliin tuli mahduttaa kaksi askelta. Safi ketteränä tyttönä ylitti sarjan hirmu vauhdilla, mutta lyhyin askelein ja askeleita tuli kolme. Rohkaisin ratsastajaa istumaan tiukasti satulassa ja nousemaan kevyeen istuntaan sekä myötäämään ohjalla vasta ponnistushetkellä. Näin saimmekin tammaa vähän rauhoittumaan ja muutaman toiston jälkeen otimme käsittelyyn kaarevan tien. Nyt tehtävällä tultiin halkaisijaa pitkin ja ensimmäisen esteen jälkeen otettiin loiva käännös oikealla sarjan toiselle esteelle ja jälleen väliin tuli mahduttaa kaksi laukka-askelta. Safi tuli jälleen pyörremyrskyn lailla esteelle ja askeleita tuli väliin kolme. Puutuin ratsastajan istuntaan ja nyt saimme sarjan toimimaan. Hyvä Safi!

04.09.2013 Ciaré valmentaa esteillä part 2

Saavuin valmentamaan minulle jo tutuksi tullutta ratsukkoa; Heiniä ja tämän suloista ponitammaa Safia. Ratsukko oli ehtinyt verryttelemään jo käynnissä ja ravissa, joten jatkoimme laukka työskentelyä ennenkuin aloitimme hypyt. Laukassa tulimme tempon vaihteluita sekä viiden maapuomin sarjaa, eikä erikoisempaa huomautettavaa noussut pinnalle. Ratsukon yhteistyö näytti kehittyneen hieman edellisestä kerrasta, ainakin Safi vaikutti hieman maltillisemmalta kuin edellisellä valmennus kerrallamme. Aloitimme hyppäämisen kolmen ristikon jumppasarjalla ja tehtävä onnistuikin alusta asti mainiosti ! Safi tuli hallitusti sisään, Heini ratsasti hyvin ja hypyt olivat kauniin pyöreitä. Annoin ratsukon kävellä hetken ja kasasin kentälle pidemmän radan, joka sisälsi oksereista erikoisesteisiin kaikenlaista. Alkuun pidin radan aivan matalana 50-60cm korkuisena, jotta ensimmäisellä kerralla näkisin kuinka poni reagoi erikoisempiinkin esteisiin. Päästin ratsukon radalle ja pienen alkuradan hapuilun jälkeen tasainen hyvä ratatempo löytyi ja meno näytti eleettömältä ja todella hyvältä ! Kehuin Safin ja Heinin maasta taivaaseen ja nostin esteet 80cm korkeudelle. Radalle päästyään Safi hieman innostui, mutta hyppäsi esteen kuin esteen rohkeasti ja hyvällä tekniikalla. Heiniä muistutin istumaan ennen estettä hieman rauhallisemmin, jotta Safi lähestyisi estettä hieman suorempaan eikä pääsisi pungertamaan esteen jälkeen seuraavaa kohti. Meno näytti sujuvan hyvin. Lopuksi Safi ja Heini tulivat vielä linjaa neljällä laukka-askeleella, jolloin ponia tuli ratsastaa hieman maltillisemmaksi ja odottaa seuraavaa estettä rauhassa. Linja onnistui mainiosti, joten annoin ratsukon tehdä eteen-alas loppuverryttelyt ravissa.

02.09.2013 Ciaré valmentaa esteillä part 1

Saavuin valmentamaan Heiniä ja tämän suloista welsh tammaa Safia. Heini kertoi ja verryttelleensä energisen poninsa, joten pienten huilahdus käyntejen jälkeen aloitimme työskentelyn esteiden merkeissä. Olin kasannut kolmikaarisen jokaiselle kaarelle pienen kavaljetin, joiden ylitse ratsukon tuli laukata. Tempo piti säilyttää kokoajan tasaisena ja ratsastajan ei tarvinnut liioitella näin matalilla kavaljeteilla istuntaansa. Safi ampaisi laukkapohkeista reippaaseen laukkaan ja neuvoin Heiniä istumaan syvällä satulassa, rauhoittelemaan poniaan hieman eleillä ja olemuksellaan. Ensimmäisen kerran kolmikaarinen ei sujunut aivan odotetusti Safin innostuessa hieman liikaa ja loikkiessa pienet kavaljetit hurjilla ilmavaroilla, mutta pikkuhiljaa ratsukko hieman rutinoitui ja tehtävä luisti mallikkaasti! Annoin luvan kävellä hetken ja kyhäsin sillä välin teknisen ja jopa hieman vaativankin tehtävän, jossa esteet olivat alkuunsa noin 60cm korkeudella. Safi innostui alku tehtävästä kovasti, joten ensimmäinen tiukempi kaarre valui hieman pitkäksi ja näin ollen seuraava este tipahti kolahduksen seurauksena. Toisella kerralla Heini sai hillittyä poninsa ja tehtävä sujui hienosti. Nostin esteet 80cm korkeudelle ja ratsukko pääsi jälleen vauhtiin. Nyt Heini sai Safin ratsastettua paljon tasaisemmin ja hallitummin esteille, hyppypaikat alkoivat selvästi sujumaan ja yhteistyö näytti pelittävän, hienoa ! Pyysin Heinin siirtämään innokkaan tammansa raviin ja tekemään pitkät sekä rauhalliset loppuverryttelyt, jotta tamma palautuisi treenistä odotetulla tavalla.

23.08.2013 danin estevalmennus part 2

Kun sekä suoralla että kaarevalla uralla esteen keskeltä ylitys oli hanskassa, oli seuraavassa valmennuksessa aika paneutua uusiin haasteisiin - suhteutettuihin väleihin. Tällä kertaa saitte verrytellä allekirjoittaneen valvonnassa, sillä Safi olisi saatava satavarmasti hyvälle kuolaintuntumalle pohkeen ja ohjan väliin. Heini muisti hyvin, mitä viime kerralla oli puhuttu tiiviistä pohkeesta, eikä Safi jäänyt tällä kertaa kyljiltään tyhjiksi tai yksin, vaan kuski oli koko ajan varmistamassa ja ohjeistamassa suuntaa sekä suoruutta tai taipumisastetta, puristamatta kuitenkaan jatkuvasti pohkeella. Otitte vielä muutaman laukannoston ennen hyppäämisiä, mikä sai selvästi Safin innostumaan. Siispä päätimme aloittaa esteet hieman nafteilla väleillä, jotta tamma pysyisi ruodussa. Päästit ponin aluksi liian löysällä tuntumalla ja vapaalla vauhdilla esteille, jolloin se ei mitenkään mahtunut sovitulla askelmäärällä väliin ja pudotti kakkosesteen. Sarjaesteen välin ratsastaminen alkaa jo ennen ensimmäistä hyppyä, ja esteen päällä tulee pidättää hevosta, jolloin ensimmäinen hyppy lyhenee ja askelmäärä saadaan täyteen. Ennen kakkosestettä osasit löysätä hyvin ja kannustaa hieman pohkeella ja tehtävä alkoi sujua hyvin. Väljemmällä estevälillä tulitte alkuun melkoisen hallitsematonta vauhtia, mutta Safi handlasi homman hienosti. Kun Heinikin pääsi mukaan nopeampaan tempoon ja tilanteen herraksi, paranivat hypyt entisestään!

20.08.2013 danin estevalmennus part 1

Jo tämänpäiväisen valmennuksen alussa Safi vaikutti jo hyvin pirtsakalta ja vetreältä, ja se viipotti iloisesti uralla jo ennen kuin Heini ehti edes päästä kunnolla satulaan. Tamma vaikutti reippaalta ja energiseltä, joten saitte suorittaa alkulämmittelyn itsenäisesti. Kuski ohjasi Safin suurelle ympyrälle, mistä keksinkin päivän aiheeksi kaarevat lähestymiset ja hypyt ympyrällä. Alkuun saitte kuitenkin ylittää muutaman lämppäristikon ihan suoralla uralla, jolloin havaittiin, että Safi on toki reipas, muttei kovin huolellinen. Ylititte esteen nimittäin kaikkea muuta kuin keskeltä, vaikka lähestyminen oli viivasuora. Syy löytyi Heinin turhan hääppöisestä pohjetuntumasta - ympyrälle palatessanne kävi selväksi, ettei sisäpohje mennyt kunnolla läpi, ympyrä pääsi pienenemään ja kaikki hypyt osuivat puomin sisäsivulle, eivät keskelle. Hommaa hiottiin lopputunti - Heini sai ratsastaa hieman elävämmällä ja kevyemmällä kädellä ja napakammalla pohkeella, jolloin Safi hakeutui pohkeen eteen hyvälle kuolaintuntumalle ja pysyi helpommin kuskin pohkeiden välissä. Myös vauhti muuttui hillitymmäksi, kun Safi alkoi asettua kunnolla ja sai kunnolla tukea ulko-ohjasta. Tiukemmissakin kaarteissa sait hypyt osumaan keskelle estettä ja suoritukset olivat entistä tarkempia. Hyvä!

11.06.2012 Varsasuunnitelmia

Safi on kasvanut kohisten ja alkaa olla kuusivuotiaana jo aikamamma! Se on pikkuisen päässyt pulkistumaan laitumelle päästyään, ja meidän ainaenerginen powerpuffgirl on jättänyt juoksentelut vähemmälle ja keskittynyt keräämään vararengasta kaukana tulevaisuudessa siintävän talven varalle. Safi oli jokin aika sitten kevätkiimoissaan, ja minä sitten hetken pohdittuani ja varsakuumeisena päätin pistää tytölle pullan uuniin! Oriksi valitsin oman welsh B -orini Nolan Dawnin. Nolan on vielä kokematon, mutta komea se on ja hyväsukuinenkin. Vielä ei ole varmuutta onnistuiko luomuna toteutettu astutus, mutta eläinlääkäri on tulossa ensi viikolla, jolloin Safi ultrataan ja varsasta voidaan varmistua. Peukut siis pystyyn!Kisakalenteri

ERJ - 14.12.2011 - Mörkövaara - 80 cm - 1/40
ERJ - 16.12.2011 - Krumelur Ponies - 80 cm - 4/50
ERJ - 19.12.2011 - Krumelur Ponies - 70 cm - 3/50
ERJ - 12.03.2012 - Bairdon - 100 cm - 2/60
ERJ - 14.03.2012 - Bairdon - 100 cm - 1/60
ERJ - 15.03.2012 - Moondance - 70 cm - 3/50
ERJ - 15.03.2012 - Moondance - 60 cm - 3/50
ERJ - 18.03.2012 - K Gård - 80 cm - 4/99
ERJ - 22.03.2012 - Heijastus - 80 cm - 3/40
ERJ - 25.03.2012 - Heijastus - 80 cm - 4/40
ERJ - 04.04.2012 - Rhonwen - 70 cm - 4/40
ERJ - 06.04.2012 - Rhonwen - 70 cm - 3/40

ERJ - 10.10.2012 - Kouluratsastajat - 80 cm - 6/40
ERJ - 11.03.2013 - Konkkaronkka - 80 cm - 2/40
ERJ - 12.03.2013 - Konkkaronkka - 80 cm - 6/40
ERJ - 11.04.2013 - Riihen ponitalli - 80 cm - 2/30
ERJ - 09.04.2013 - Taavila - 80 cm - 2/50
ERJ - 07.07.2013 - Seura CSR - 80 cm - 4/41
ERJ - 15.08.2013 - Kosto - 80 cm - 6/50
ERJ - 30.08.2013 - Sävelsalo - 80 cm - 6/37
ERJ - 31.08.2013 - Sävelsalo - 80 cm - 4/37
ERJ - 26.10.2013 - Pirunkorpi - 80 cm - 2/50

22 sij.

Kuvat © Ei halua nimeään mainittavan - Ulkoasu © M Layouts