Nerian Ty's Son KTK-III, KRJ-II

Nerian Ty's Son on virtuaalihevonen - Nerian Ty's Son is a sim game horse

Virallinen nimi ja VH-tunnus Nerian Ty's Son VH11-027-0127
Rotu ja sukupuoli Newforestinponi, ori
Säkäkorkeus, väri ja merkit 142 cm, punarautias
Syntymäaika ja ikääntyminen 19.03.2008, 17.4-vuotias (VAI: 3-v. 17.12.2008)
Painotuslaji ja koulutustaso Kouluratsastus, ko helppo A, re 100 cm
Omistaja ja kasvattaja Heini H. (VRL-00595), Nerian
Saavutukset KTK-III palkittu 15.10.2012
KRJ-II palkittu 25.10.2012

Luonnekuvaus

Taison on hassu, ihan omanlaisensa poni. Se on kiltti, näppärä menopeli vaikka minkälaisiin harrastuksiin. Orimaisuutta siinä ei voi sanoa olevan kuin aavistus; lihaksikas ulkomuoto lähinnä kertoo testosteronin tehon. Näkyvä ja kuuluva persoona Taison silti on. Etenkin ruoka-aikojen täsmällisyys on sille elintärkeää, ja jos ilta-ape myöhästyy hetkenkin, niin Taison mylvii kuin puhveli konsanaan ja potkiskelee kärsimättömyyttään kolhuja karsinansa seinämiin.

Taison on myös Myrtin kanssa ensimmäisenä toivottamassa talliin astuvat kaverit sydämellisesti tervetulleiksi. Se hörisee kovaan ääneen karsinansa oven yli kuikuillen ja kerjää huomiota. Taison on mustasukkaista sorttia, ja varsinkin Nerianin hoitajatyttöihin se on kovin kiintynyt. Jos nämä tytöt Taisoniin edes vilkaisematta menevät muita poneja hoitelemaan, iskee pojuun känkkäränkkä. Eikä Taison tykkää siitäkään, jos vain Fox haetaan ratsastustreeniin poikien yhteisestä aitauksesta. Taison on jonossa heti ensimmäisenä lähtemässä reissuun ja vilahtaa vikkelästi puoliavoimesta portista pihalle Foxin vanavedessä, jos ei tarhasta hakija ole nokkelampi.

Ratsun hommissa Taison on vähän yli-innokas häslä. Se ei ole pysyä kengissään jos se tietää pääsevänsä esteitä hyppimään tai - vielä parempaa - maastoon esteitä hyppimään! Kouluväännöt sen sijaan ovat orin makuun niin pitkäpiimäisiä, että se on huomattavasti rauhallisempi työskennellessään koko ajan ainakin yksi jalka maassa. Kouluratsastuksessa kun pääasiassa Taisonin kanssa kisaamme, niin tämä ominaisuus on vain positiivinen. Jos Taison hörhöilisi samalla tavalla koulukisoissa kuin esteillä, se olisi jatkuvasti yli laidan ja pillit vislaisivat hylättyä!

Sukutaulu ja -selvitys

i. VIR MVA Ch Dior Tyson KTK-II, YLA2

new forest, tprt, 143 cm
ko heA, re 120 cm
ii. Oakholm Typhoon
nf, evm
iii. Groves Tycoon
nf, evm
iie. Oakholm Flair
nf, evm
ie. Dior Samanta
nf, vprt, evm
iei. Dior Smithon
nf, evm
iee. Dior Miranda
nf, evm
e. VIR MVA Ch Nightingale KTK-III, YLA2

new forest, rt, 140 cm
ko heA, re 90 cm
ei. Rufus Night
nf, rtpäis, 135 cm, evm
eii. House Sparrow
nf, tprn, 137 cm, evm
eie. Pretty Little Raccoon
nf, mpäis, 133 cm, evm
ee. Luscinia
nf, rn, 143 cm, evm
eei. Lucky Lion
nf, rt, 141 cm, evm
eee. Passion W
nf, trn, 138 cm, evm

Taisonin isä Dior Tyson on ylpeyteni. Se menestyi eläessään huippuhienosti näyttelyissä, sillä se oli erittäin hyvätyyppinen new forest -ori, joka lopulta kantakirjattiin II palkinnolla, 78 pisteellä (mainintana mm. rotunsa erinomainen edustaja), ja palkittiin yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla, 136 pisteellä. Se on tuontiponi Iso-Britanniasta, ja se kilpaili monessa lajissa hyvällä menestyksellä, mutta suurimmat ansiot sillä on esteratsastuksesta. Dior Tysonia voidaan pitää yhtenä nf-ponien uuden aallon vaikuttajista.

Oakholm Typhoon oli eläessään yksi Brittein saarten suosituimpia jalostusoreja. Se oli kunnostautunut esteillä, jossa se saavutti monia sijoituksia ja voittoja maansa suurimmissa rataesteratsastuskilpailuissa. Oakholm Typhoon kuoli 19-vuotiaana, ja siihen ikään mennessä se ehti siittää 69 jälkeläistä Englantiin ja muualle Eurooppaan.

Grove's Tycoon tunnettiin elinaikanaan laajemmallakin alueella kuin Britanniassa: sillä oli jalostukseenkäyttöoikeudet mm. Irlannissa, Australiassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Se oli esteponi ja se menestyi hienosti kansallisilla esteradoilla. Oriin jälkeläisistä oli melkein kilpailua, ja siksipä voinkin olla erittäin ylpeä omistaessani parikin tämän oriin jälkeläisistä, joskin vain toisessa ja kolmannessa polvessa.

Oakholm Flair on brittiläisen, hyvin menestyneen new forestinponisiittolan kasvatteja, kuten Oakholm Typhoonkin. Sillä oli erinomaiset sukujuuret luomaan uraa siitostammana, joten sellaiseksi se jäikin varsa-aikoina sattuneen onnettomuuden jälkeen. Oakholm Typhoon jäi tämän kauniin tamman viimeiseksi varsaksi.

Dior Samantan näin itse Tysonin kasvattajan luona käydessäni. Kaunis, kullanhohtoinen vaaleanpunarautias tamma ylitti esteitä kasvattajan tyttären kanssa yksi toisensa jälkeen rutiinilla, mutta silti niin innostuneesti. En ihmettele, mistä Dior Tyson peri hyppyintonsa ja hienon tyylinsä ylittää esteitä. Dior Samanta kilpaili nuoruudessaan Ison-Britannian ja Irlannin esteradoilla keräten koko joukon sijoituksia.

Dior Smithon oli myös yksi aikansa hienoimpia oreja. Se edusti hyvää urheiluponilinjaa, ja onkin jättänyt maailmaan yksi toisensa jälkeen hienompia kisaponeja, joihin lukeutuvat muun muassa Tysonin emä Dior Samanta sekä Tyson itsekin.

Dior Miranda edusti myöskin urheiluponilinjaa. Suurempaa suosiota kaunis, päistärikkö tamma ei kuitenkaan saavuttanut. Se oli paremminkin harrasteponi, ja se kilpaili pääasiallisesti alueellisilla estetasoilla, mukavalla menestyksellä. Dior Samanta jäi Mirandan ensimmäiseksi ja viimeiseksi varsaksi.

Taisonin emä Nightingale edustaa vanhan linjan newforestinponeja. Se on syntynyt Suomessa, mutta sen sukujuuret yltävät pitkälle perinteikkäiseen brittiläiseen ponikantaan. Jo lähisuvussa sillä on muutamia forest run -oreja ja forest bred -poneja eli Hampshiren metsissä puolivapaasti syntyneitä, kasvaneita ja eläneitä newforestinponeja. Nightingale on tyypiltään jälleen erinomainen rotunsa edustaja, hienorakenteinen tamma. Sen kanssa on kilpailtu lähinnä kouluratsastusta helpoissa luokissa.

Rufus Night on kiertänyt elämänsä aikana paljon maailmaa. Se syntyi Englannin Hampshiressa, myytiin Hollantiin, myytiin edelleen Ruotsiin, josta se liisattiin pariksi kaudeksi Suomeen. Nykyään se asustelee Ruotsissa, ja vielä vanhoina päivinään se vieraili näyttelyissä Tanskassa. Kaiken kukkuraksi orin siemeniä matkasi Australiaan asti, joskin ori itse ei sinne asti päässyt. Se on II palkinnon ktk-ori, rakenteeltaan melko tanakka pikkuponi, ja se pärjäsi mainiosti etenkin valjakkoajokisoissa ja kouluratsastuksessa, jossa sillä on sijoituksia Suomenkin kouluradoilta. Nykyään Rufus Night viettelee eläkepäiviään Ruotsin Fagerstassa.

House Sparrow'n tie päättyi traagisesti ennen aikojaan. Se katkaisi kaulansa (pahoittelen karkeaa ilmaisuani) koettaessaan karkuun tarhastaan. Tuoksuiko ruoho paremmalta aidan toisella puolella vai mistä johtui orin harvinaislaatuinen, ennen aikojaan päättynyt karkumatka - sitä eivät historiankirjat kerro. Faktaa on kuitenkin se, ettei ori koskaan ollut osoittanut suurempia lahjoja estehyppelyssä, ja niinpä hieman sen säkäkorkeutta korkeammat aidat olivat sille aivan liian iso pala purtavaksi. Orin kuolema oli menetys, sillä se oli juuri aloittanut hyvin alkaneen kilpailu-uransa. Se oli jo myös hyväksytty jalostukseen hyvin lausunnoin, mutta ei ehtinyt jättää jälkeensä kuin muutaman jälkeläisen.

Kaikki mitä olen saanut selville Pretty Little Raccoonista on se, että sen kasvattaja Robert Grant oli innokas Pohjois-Amerikan kävijä. Kun sitten syntyi mustanpäistärikkö pieni ponivarsa, niin mikä olisi ollut sille osuvampi nimi kuin nätti pieni pesukarhu?

Luscinia tuotiin viisivuotiaana Englannista Suomeen. Se sai hyvän pohjakoulutuksen kouluratsastuksen saloihin Hampshiren aikoinaan, ja pian Suomeen saapumisensa jälkeen sille aukesikin voittoisa kisaura alue- ja kansallisen tason kouluratsuna. Luscinian kisaura päättyi omistajan siirryttyä hevosiin, minkä jälkeen tamma myytiin Leivon ponitilalle siitostammaksi ja opetusponiksi. Luscinia lopetettiin kotitilansa konkurssin aikoihin 27-vuotiaana.

Lucky Lion oli niin sanottu forest bred -poni, eli se syntyi New Forestissa ja eli siellä nuoruutensa. Se ihastutti yleisöä ja tarkastajia niin paljon kolmannessa oritarkastuksessaan (New Forest Society's annual stallion inspection), että sen huoleton nuoruus metsässä sai jäädä, sillä se myytiin saman tien eteenpäin ponitilan pitäjälle Wiltshireen. Lucky Lionilla oli oriksi hyvin miellyttävä luonne ("he had a very gentle and quiet nature", kuvaili Luscinian kasvattaja kysellessäni häneltä ponini suvusta). Lucky Lion teki kohtalaisen uran valjakkoponina ja jätti parikymmentä jälkeläistä. Lucky Lionin vanhemmat Leo ja Sweet Dream olivat puolivillejä metsäponeja alusta loppuun saakka.

Passion W oli viimeisiä pitkän linjan ponikasvattaja herra Wellsin kasvatteja. Se vaihtoi omistajaa jo pikkuvarsana, sillä silloinen neiti Laura Pierce kiinnostui siitä kovasti. Hän osti tammavarsan tulevaisuuden projektikseen. Passion W oli Lauran ensimmäinen ikioma koulutettava, mutta ilmeisen onnistunut projekti kuitenkin, sillä jo muutamien vuosien kuluttua he kilpailivat yhdessä voitokkaasti maansa valtakunnallisilla kouluradoilla. Parhaimmaksi tulokseksi heille jäi kolmas, pronssinen, sija saarivaltion mestaruuskamppailuissa. Passion W jättäytyi kisauran jälkeen loppuelämänsä pituiselle äitiyslomalle, kun sen omistaja jatkoi (ja jatkaa edelleen) kunnioitettavaa ammatinharjoitustaan potentiaalisten kouluponien ratsuttajana ja kilpailuttajana.

Kilpailukalenteri

Kilpailustartteja kalenterissa 108 - sijoituksia yhteensä 48

KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 15.05.2012 Pisteet: 18 (7+5+6) - 46 - 0 - 10 - 5 = 79 p. Palkinto: KRJ III
Vanhempien sivut eivät toimineet tuomarointihetkellä

KTK-tilaisuus 15.10.2012 Pisteet: 16 + 17 + 17 + 16 = 66 p. Palkinto: KTK-III
- hyvä rotuleima, orileima saisi olla vahvempi, matala ryhti, vankka pyöreä runko
- supistuneet etusääret


KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 25.10.2012 Pisteet: 22 (8+7+7) - 42 - 15,5 - 10 - 7 = 96,5 p. Palkinto: KRJ-II

KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT (10-11)

KRJ - 21.08.2010 - Rimeyard - Helppo C - 4/100
KRJ - 21.08.2010 - Rimeyard - Helppo C - 89/100
KRJ - 28.08.2010 - Kisakeskus CK - Helppo B - 11/50
KRJ - 10.04.2011 - Härdelli - Helppo B - 5/40
KRJ - 11.04.2011 - Härdelli - Helppo B - 36/40
KRJ - 12.04.2011 - Härdelli - Helppo B - 7/40
KRJ - 13.04.2011 - Härdelli - Helppo B - 10/40
KRJ - 14.04.2011 - Härdelli - Helppo B - 17/40
KRJ CUP - 15.05.2011 - Duren - Helppo B - 12/215
KRJ - 23.05.2011 - VV - Helppo A - 46/49
KRJ - 24.05.2011 - VV - Helppo A - 43/49
KRJ - 24.05.2011 - Wuorela - KN Special -
KRJ - 24.05.2011 - Duren - Helppo A - 1/30
KRJ - 24.05.2011 - Tousle Roulet - Helppo A - 2/80
KRJ - 25.05.2011 - Tousle Roulet - Helppo A - 16/80
KRJ - 25.05.2011 - VV - Helppo A - 17/49
KRJ - 26.05.2011 - VV - Helppo A - 41/49
KRJ - 26.05.2011 - Duren - Helppo A - 5/30
KRJ - 27.05.2011 - Viehättävä - Helppo A - 7/50
KRJ - 29.05.2011 - Fiktio - Helppo A - 7/50
KRJ - 30.05.2011 - Duren - Helppo B - 1/30
KRJ - 03.07.2011 - VMR - KN Special - 36/73
KRJ - 03.07.2011 - VMR - Helppo A - 4/89
KRJ CUP - 15.08.2011 - Duren - Helppo A - 238/257
KRJ - 15.09.2011 - Nerian - Helppo A - 2/23
KRJ - 16.09.2011 - Nerian - Helppo A - 6/23
KRJ - 17.09.2011 - Nerian - Helppo A - 12/23
KRJ - 18.09.2011 - Nerian - Helppo A - 8/23
KRJ CUP - 15.09.2011 - Duren - Helppo B - 83/285
KRJ CUP - 15.09.2011 - Duren - Helppo A - 81/313
KRJ - 05.10.2011 - Nepolan Ponitalli - Helppo A - 5/60
KRJ - 11.10.2011 - Kärmeniemi - Helppo B - 2/30
KRJ - 18.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 34/50
KRJ - 19.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 26/50
KRJ - 20.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 27/50
KRJ - 21.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 6/50
KRJ - 22.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 32/50
KRJ - 23.10.2011 - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 34/50
KRJ - 18.11.2011 - Hipsutus - Helppo B - 2/50
KRJ - 18.11.2011 - Hipsutus - Helppo A - 25/50
KRJ - 19.11.2011 - Hipsutus - Helppo B - 30/50
KRJ - 19.11.2011 - Hipsutus - Helppo A - 19/50
KRJ - 20.11.2011 - Hipsutus - Helppo B - 30/50
KRJ - 20.11.2011 - Hipsutus - Helppo A - 39/50
KRJ - 23.11.2011 - Fiktio - Helppo A - 6/60
KRJ - 24.11.2011 - Fiktio - Helppo A - 52/60
KRJ - 25.11.2011 - Fiktio - Helppo A - 57/60
KRJ - 26.11.2011 - Fiktio - Helppo A - 23/60
KRJ - 27.11.2011 - Fiktio - Helppo A - 31/60
KRJ - 28.11.2011 - Fiktio - Helppo A - 58/60
KRJ - 29.11.2011 - Strand Belgiums - Helppo B - 73/100
KRJ - 29.11.2011 - Strand Belgiums - Helppo A - 99/100
KRJ - 02.12.2011 - Bahie Arabians - Helppo B - 66/100
KRJ - 02.12.2011 - Bahie Arabians - Helppo A - 67/100
KRJ - 06.12.2011 - Riimin Talli - Helppo A - 24/50
KRJ - 07.12.2011 - Riimin Talli - Helppo A - 2/50
KRJ - 08.12.2011 - Riimin Talli - Helppo A - 7/50
KRJ - 11.12.2011 - Stonebridge - Helppo A - 14/60
KRJ - 11.12.2011 - Stonebridge - Helppo A - 12/60
KRJ - 12.12.2011 - Krumelur Ponies - Helppo A - 6/50
KRJ - 13.12.2011 - Krumelur Ponies - Helppo A - 3/50
KRJ - 13.12.2011 - Fiktio - Helppo A - 3/50
KRJ - 14.12.2011 - Stonebridge - Helppo A - 7/60
KRJ - 14.12.2011 - Stonebridge - Helppo A - 10/60
KRJ - 15.12.2011 - Fiktio - Helppo A - 6/50
KRJ - 16.12.2011 - Fiktio - Helppo A - 5/50
KRJ - 20.12.2011 - Fiktio - Helppo A - 2/50
KRJ CUP - 20.12.2011 - Heijastus - Helppo B - 167/296
KRJ CUP - 20.12.2011 - Heijastus - Helppo A - 21/353
KRJ:N ALAISET KOULURATSASTUSKILPAILUT (2012)

KRJ - 02.02.2012 - Ristikko - Helppo A - 3/40
KRJ - 18.02.2012 - Järviluoto - Helppo A - 1/30
KRJ - 19.02.2012 - Rhonwen - Helppo A - 5/40
KRJ - 20.02.2012 - Rhonwen - Helppo A - 35/40
KRJ - 21.02.2012 - Rhonwen - Helppo A - 2/40
KRJ - 22.02.2012 - Rhonwen - Helppo A - 37/40
KRJ - 26.02.2012 - Kaarti - Helppo A - 5/100
KRJ - 18.03.2012 - Fiktio - Helppo A - 49/60
KRJ - 18.03.2012 - Fiktio - Helppo A - 7/60
KRJ - 22.03.2012 - Dimmalund - Helppo A -
KRJ - 25.03.2012 - Fiktio - Helppo A - 2/60
KRJ - 30.03.2012 - Mehtälä - Helppo A - 2/60
KRJ - 01.04.2012 - Kosto - Helppo A - 41/50
KRJ - 02.04.2012 - Kosto - Helppo A - 6/50
KRJ - 04.04.2012 - Nerian - Helppo A - 4/40
KRJ - 07.04.2012 - Apinaliiga - Helppo A - 6/50
KRJ - 08.04.2012 - Revontuli - HeB K.N. Special - 2/40
KRJ - 08.04.2012 - Revontuli - HeB K.N. Special - 39/40
KRJ - 08.04.2012 - Apinaliiga - Helppo A - 1/50
KRJ - 08.04.2012 - Honkola - Helppo A - 3/50
KRJ - 09.04.2012 - Apinaliiga - Helppo A - 13/50
KRJ - 11.04.2012 - Fiktio - Helppo A - 5/60
KRJ - 12.04.2012 - Järviluoto - Helppo A - 1/30
KRJ - 12.04.2012 - Marike - Helppo A - 3/40
KRJ - 13.04.2012 - Järviluoto - Helppo A - 9/30
KRJ - 14.04.2012 - Järviluoto - Helppo A - 24/30
KRJ - 14.04.2012 - Revontuli - Helppo B - 5/40

MUUT KOULURATSASTUSKILPAILUT

28.04.2010 - Nerian - Helppo B - 18/35
28.04.2010 - Nerian - Helppo A - 2/25
02.05.2010 - V&V - Helppo A - 2/13
16.05.2010 - Royal de' Jewel - Helppo A - 6/50
20.06.2010 - Nerian - Helppo B - 16/40
20.06.2010 - Nerian - Helppo A - 19/32
06.08.2010 - Nerian - Helppo B - 35/57
06.08.2010 - Nerian - Helppo A - 28/41

ESTERATSASTUSKILPAILUT

28.04.2010 - Nerian - 70-80 cm - 1/13
28.04.2010 - Nerian - 90-100 cm - 13/13
04.08.2010 - Riitakumpu - 100 cm - 15/23
06.08.2010 - Nerian - 100 cm - 38/76

Jälkeläiset

Nerian Ty's Son ei ole enää tarjolla jalostukseen.

nf-o. Nerian Tyron KTK-III 10.08.2010 e. Alwyn's Eliza
nf-t. Nerian Mysterious 28.04.2011 e. Ayers Myrmina
nf-t. Väinölän Gucci 20.09.2011 e. Väinölän Diana
rp-o. Fame's Tresor 05.07.2012 e. Déja vu Dainty
nf-o. Nerian Tornadoes 01.08.2012 e. Väinölän Emmelie

Päiväkirja

13.10.2011 Juoksutusta

Taisonilla olikin tänään semmoinen päiväohjelma, että aamusella ruokalevon jälkeen kävin nappaamassa pojan tarhastaan, suitsitin sen ja laitoin liinan päähän. Taison oli vähän kummissaan joutuessaan maasta käsin työskentelemään, sillä meillä lähinnä nuoria poneja juoksutetaan niiden ratsunuran alkutaipaleilla. Hyvin kuitenkin oli Taisonilla muistissa, kuinka homma sujuu. Se oli intopiukkana alkuun eikä meinannut malttaa kävellä rauhassa, mutta muutaman minuutin päästä se jo totteli äänikäskyjäni ja siirtyi vallan mainiosti askellajista toiseen. Työskentelimme vähän vajaa 30 minuuttia, kun Taisonista jo alkoi näkyä selkeitä väsymisen merkkejä. Taison on erittäin hyvässä kunnossa, mutta juoksutus on niin rasittavaa fyysisesti, että pidempään harjoitusta ei kannata venyttää.

Entäs mitä muuta Taisonille tänä päivänä kuuluu? Taison on tähän päivään mennessä kolmen hienon nf-ponin isä. Olen jo vetänyt sen pois jalostuskäytöstä, sillä en halua päästää Taisonin hienoa sukua liikaa yleistymään. Se on jo antanut minulle sen mitä halusinkin, eli orivarsan, jonka kanssa pääsen kehittämään tätä hienoa isälinjaa. Nerian Tyron on myös jo jokin aikaa sitten aloittanut kisauransa, ja yksi varsakin sillä on: Nerian Foxey Lady. Taisonin toinen varsa, tamma Nerian Mysterious, sai arvoisensa kodin Vibajan luota. Vibajan kanssa tamma on saanut mainetta ja kunniaa kouluratsastusradoilla, joilla se on kilpaillut voitokkaasti jo liki 30 sijoituksen verran helppo A -tasolla. Kolmas ja näillä näkymin Taisonin viimeiseksi jäänyt varsa Väinölän Gucci syntyi vasta noin kuukausi sitten, ja sillä on elämä vasta edessä.

22.09.2011 Päivie valmentaa

"Taison oli juuri sellainen, kuin olit kertonut. Intopiukkana heti, kun ensimmäistä estettä alettiin pystyttämään. Pyysin tekemään aina voltin tai suunnanvaihdon, kun orilla alkoi meno lähteä hanskasta ja pikkuhiljaa se alkoikin kuuntelemaan ja keskittymään siihen, mitä ratsastaja haluaa. Estekorkeuden nostin 70cm korkeuteen ja radalla oli neljä estettä: perus pystyeste, kahden esteen sarja, ristikko ja sianselkä. Koska lämmittelyssä oltiin keskitytty siihen, että Taison herkistyy kuuntelemaan ratsastajaa rynnistämisen ja kaahailun sijaan, itse rata meni todella nätisti ja poika ansaitsi kiitoksensa. Loppuverryttelyssä kyllä näkyi, että ori on tehnyt hommia!"

02.09.2011 Ficena valmentaa

"Valmennuksen alussa oli tehtävänä avotaivutus, jotta saisimme Taisonin notkeaksi, sillä se oli hieman jäykkä. Taisoni alkoi taipua sisäpohkeen ympärille avossa, mutta oli silti hieman jännittynyt. Vähitellen se kuitenkin alkoi rentoutua kun ratsastaja piti tuntuman tasaisena ja istui keskellä.

Seuraavana tehtävänä oli pohkeenväistö uralle. Taison ei meinannut mennä aluksi ristiaskelia, koska sillä oli liikaa vauhtia. Ratsastaja teki kuitenkin useamman puolipidätteen ennen väistöä ja näin vauhti saatiin hitaammaksi ja ristiaskelia alkoi ihan kunnolla löytyä. Taison väisti pidempiäkin matkoja mallikkaasti ja oli koko ajan kuulolla. Väistöjen jälkeen ratsukko otti peruutuksesta raviin siirtymisiä. Taisonin raviin lähdöt peruutuksista olivat ensimmäisillä kerroilla tahmeita, mutta pian se heräili ja teki oikein mallikkaat siirtymiset, kunhan ratsastaja valmisteli sen hyvin.

Valmennuksen lopussa pyrittiin siihen, että Taisoni olisi aivan rento ravissa ja käynnissä. Treenaa Taisonin kanssa sitä, että se reagoisi apuihin heti kun ne on annettu, tähän sopivia tehtäviä ovat esimerkiksi nopeat siirtymiset askellajeista toiseen."

Ulkoasu © Maiju V. 2011
Otsikon kuva © davidgsteadman (CC BY 2.0)
Nerian on virtuaalitalli